Att förstå blodtryck

Varje dag pumpar vårt hjärta 8. 000 liter blod genom vår kropp, en otrolig prestation som inte bara är nödvändig för att förse oss med syre, näring, vitaminer och mineraler utan också för att ta bort slaggprodukter från cellämnesomsättningen.

Det tryck som skapas när hjärtat pumpar blod genom blodartärerna kallas för blodtryck. Detta tryck är beroende av hjärtats arbetstryck och motståndet i artärerna.  När hjärtmuskeln drar sig samman rusar blodet genom artärerna och det systoliska blodtrycket visar sig. Det diastoliska värdet är det vilande trycket innan hjärtat drar sig samman igen.

Kroppens blodtryck är inte konstant, det varierar hela tiden. Det är mycket som påverkar blodtrycket. Exempel på detta är om man utför fysiska ansträngningar och vilket humör man är på. Även en förkylning gör att trycket ökar temporärt.blodtryck_tid_tabell

Högt blodtryck, hypertoni är den term som används när blodtrycket trycheapviagra.com/psychological-part-mental-role-into-the-process-of-excitations-forming/ stannar onormalt högt.

En snabb titt i statistiken visar tydligt relationerna mellan hypertoni och kardiovaskulära åkommor. Ungefär 70 % av de personer som dött av hjärtattack eller liknande hjärtåkommor led av för högt blodtryck.